';

De Gieterij kent een rijke historie.

Maar waar ligt de oorsprong?

Scroll naar beneden om de historie te ervaren.

1850

Na 1850 vestigt een groot aantal gieterijen zich in de regio Tegelen, Belfeld, Reuver en Swalmen. Deze gieterijen komen feitelijk voort uit de vele keramische bedrijven in deze regio, die midden negentiende eeuw overschakelden van handmatige fabricage naar stoomkracht en gemechaniseerde productietechnieken. Alleen al het dorp Reuver waren ooit 3 gieterijen gevestigd.

Beeld: De Reuverse industrie in het midden van de negentiende eeuw.

1946

Metaal- en coquillegieterij ‘Metaco’ wordt in 1946 opgericht door de Leo Verlijsdonk en vestigt zich in een voormalige dakpannenfabriek in Tegelen.

Beeld: Leo Verlijsdonk toast met zijn personeel en hun echtgenotes op de oprichting van Metaco.

1948

In 1948 verhuist het bedrijf naar Reuver, gemeente Beesel. Het was daarmee het eerste industriële bedrijf op het nieuwe industrieterrein aan de Bergerhofweg 1. De benodigde grond wordt aangekocht van de familie Franssen. Het uiterlijk van het bedrijfspand kenmerkt zich primair door de typische naoorlogse bouwstijl van fabrieksgebouwen; zadeldaken belegd met keramische dakpannen en voorzien van ijzeren klapramen.

Beeld: Het Metaco-pand in de beginjaren.

1974

In 1974 wordt het bedrijf overgenomen door Jan en Ton Verlijsdonk; de zonen van oprichter Leo Verlijsdonk. Metaco produceert ondertussen voor tal van bedrijven waaronder Philips, Stork Scheepsmotoren en DAF. Metaco levert daarnaast ook gietwerk voor kunstenaars en kleine lokale klanten. Bijvoorbeeld de prinsenmedaille van de prins van lokale carnavalsvereniging ‘V.V. De Windjbuujels’.

Beeld: Ton en Jan Verlijsdonk op klantbezoek in de Verenigde Staten.

1986

Ton en Jan Verlijsdonk bouwen Metaco uit tot een innovatieve en maatschappelijk betrokken werkgever binnen de lokale gemeenschap. In de loop van de jaren groeit het pand mee met de ontwikkeling van de bedrijfsactiviteiten. In 1986 wordt een nieuwe hal aangebouwd en leggen oprichter Leo Verlijsdonk en kleinzoon Jan-Willem de eerste steen.

Beeld: Oprichter Leo Verlijsdonk en kleinzoon Jan-Willem leggen de eerste steen van de nieuwe hal.

1991

Metaco heeft gedurende haar hele historie ingezet op continue verbetering van haar productieprocessen. Met de komst van automatiseringstechnieken is Metaco vanaf begin jaren ’90 in staat om met computergestuurde freesmachines zeer snel, nauwkeuring en onafgebroken matrijzen te produceren. Hiermee wordt de basis gelegd voor het huidige bedrijf ‘Metaco Tooling’ van oud-werknemer Dré Hermans, dat nog steeds in De Gieterij is gevestigd.

Beeld: Metaco’s eerste moderne computergestuurde freesmachine.

1998

Metaco wint de European Engineering Award voor een innovatieve manier om keramische hogedruk-spuitgietmatrijzen te realiseren. Door deze techniek wordt het productieproces verkort en worden de kosten verlaagd. Volgens de vakjury ‘een prestatie van formaat’. In 1999 vindt de laatste ‘moderne’ aanbouw plaats: een nieuw kantoor en een fabriekshal voor de uitdijende bedrijfsactiviteiten.

Beeld: Ton Verlijsdonk toont de producten van Metaco.

2006

In verband met het ontbreken van opvolging in de familie worden, precies 60 jaar na de oprichting, de bedrijfsactiviteiten van Metaco in 2006 verkocht. Het laatste gietwerk dat in de Metaco wordt gemaakt, is het kunstwerk ‘De Parelbloem’. Dit kunstwerk wordt geschonken aan de lokale gemeenschap en is tegenwoordig te bewonderen in de voormalige kloostertuin in Reuver.

Beeld: Kunstwerk ‘de parelbloem’ in de voormalige kloostertuin in Reuver.

2014 - 2015

Jan-Willem Verlijsdonk trouwt op 20 juni 2014 met zijn Rianne in de oude smelterij, exact 75 jaar nadat zijn opa en oma Verlijsdonk in het huwelijk traden. De opa van Rianne was een van de eerste werknemers van Metaco en is apetrots dat zijn kleindochter trouwt in de fabriek waar hij ooit zijn werkzame leven is begonnen. Op 11 september 2015 vond het huwelijksfeest van Pieter-Bas Verlijsdonk en zijn Juul plaats in de voormalige handvormerij.

Beeld: Trouwceremonie van Jan-Willem en Rianne Verlijsdonk welke wordt geleid door vader Ton Verlijsdonk.

2016

Als het aan de nieuwe generatie van de familie Verlijsdonk ligt, is de geschiedenis van wat in de volksmond ‘de Metaco oppe Ruiver’ wordt genoemd, nog niet ten einde. Pieter-Bas en Jan-Willem Verlijsdonk, de zonen van eigenaar Ton, willen de wens van hun familie vervullen om dit historische fabriekspand een nieuwe bestemming te geven. Hiermee is het idee voor ‘De Gieterij’ geboren.

Beeld: Pieter-Bas, Jan-Willem en Ton Verlijsdonk in de oude smelterij.

Ideeën voor de toekomst?